Presents from Prisoners

Presents from prisoners

In december werd ik, als unithoofd van de unit kinder- en jongerenrevalidatie van Tolbrug, benaderd door een vertegenwoordiger van ‘vrienden van het JBZ’ met de vraag of wij belangstelling hadden voor cadeautjes. Natuurlijk zeg je daar geen ‘nee’ tegen en nog geen dag later stond er een enorme hoeveelheid bij ons op de afdeling. Veel te veel voor alleen de kinderen van ons Therapeutisch Peuter Programma en al snel werd er geschakeld en konden ook schoolkinderen een cadeautje uitkiezen.

Zo kwamen wij in aanraking met ‘Presents from Prisoners’. Cadeaus van gevangenen? Hoe werkt dat dan? Jan de Gouw is beveiliger bij de Penitentiaire Inrichting in Vught en ambassadeur van Presents from Prisoners en hij vertelt vol enthousiasme over het initiatief. Een toenmalige gedetineerde, Bas, was geraakt door een documentaire over kinderoncologie. “Ook gedetineerden hebben kinderen die in het ziekenhuis kunnen komen en daar hebben zij hun zorgen om”. Besloten werd toen om met de afdeling geld te sparen om voor deze kinderen cadeaus te kopen. Op deze manier hopen ze op afstand toch iets bij te kunnen dragen. Zo gezegd, zo gedaan en in no time deden ook andere afdelingen van de PI Vught mee. De gedetineerden sparen per week een deel van hun zakgeld. Zij hebben zich een aantal jaren gericht op m.n. de kinderafdelingen in het Jeroen Bosch ziekenhuis, maar na het contact met ATLENT wordt de aandacht nu verlegd. Men was onder de indruk van de activiteiten die op ATLENT plaatsvinden, de samenwerking tussen de verschillende organisatie en de motivatie en inzet van alle medewerkers. Daarom hebben zij besloten om in 2020 te sparen voor ATLENT. Dit betekent dat wij in goed overleg met de organisaties onder het dak van ATLENT zullen bekijken of er ideeën zijn die voor alle kinderen leuk zijn en die niet uit de ‘normale’ begrotingen (onderwijs of zorg) mogen/kunnen worden bekostigd.

Een super initiatief waar we heel dankbaar voor zijn.

Het leek mij goed om u op deze wijze te informeren, zodat u niet verrast bent als uw kind thuis komt en vertelt dat de klas/school iets heeft gekregen van gevangenen. Misschien onnodig om te benadrukken, maar natuurlijk zullen kinderen (en medewerkers) op geen enkele wijze in contact komen met gedetineerden.

Jos van ’t Root
Unithoofd kinder- en jongerenrevalidatie Tolbrug

Nieuws 2

Kalender 2