Stad op de tast

Stadopdetast

‘Stad op de tast’ is een project bedacht en geïnitieerd door Arjen Spoor voor kinderen op de mytylschool.
Leerlingen maken kennis met ‘rubbing’, een eenvoudige tekentechniek. Rubbing betekent letterlijk wrijven. Je legt bijvoorbeeld papier over een muntstuk. Je tekent met een zacht potlood op en om de plek waar het muntje ligt. Zo ontstaat er een afbeelding van het reliëf van het muntstuk.
Het mooie van deze techniek is dat iedereen op vrij eenvoudige wijze een bevredigend resultaat kan realiseren. Eerst gaan de kinderen een aantal lessen, na uitleg van de techniek en een demonstratie, oefenen met materiaal die ze zélf hebben verzameld. Daarna gaan ze met potlood en papier de stad in. Om ‘Stad op de tast’ vorm en inhoud te geven is er een route gemaakt van de markt naar de Sint-Jan in Den Bosch. Langs deze route zijn er tal van mogelijkheden om te rubben.
Door deze techniek wordt de stad niet alleen zichtbaar maar ook voelbaar. Zie het als een ontdekkingsreis waarbij de omgeving die je dacht te kennen compleet kan veranderen. De kinderen worden uitgedaagd om te kijken wat interessant en bruikbaar is om vast te leggen. Zij hebben op deze manier regie op een eindbeeld.

Op 20 juni jl. is klas SO4-5E de binnenstad van Den Bosch ingetrokken om te rubben. In vier groepjes van drie of vier leerlingen hebben ze op een groot vel (80 cm X 170 cm) diverse rubbings gemaakt. Ze bepaalden zelf wat er op papier werd gezet. De mogelijkheden langs de route van de markt naar de Sint-Jan werden volop benut. Iedereen had er zichtbaar plezier in en er werd vol overgave getekend. Daarnaast was er een voortreffelijke samenwerking binnen de groepjes.
Het verrassende resultaat van het harde werken is te zien in de foyer van Atlent.

Nieuws 2

Kalender 2